自學寫網站,可以入行做IT嗎?

市場對IT人的需求,是你意想不到的多。

不論你是懂得寫WEB、寫APP、SHOP或是懂編程,幫人寫system,只要你話想做,自然會有人俾JOB你做。
當然,最後做得好不好,有沒有Project management,即能不能控住個客、收足錢,全身而退又係另外的話題。

就用我熟識的WEB + SHOP 開發為例吧。我經常自稱我們是網上裝修師傅,專門為客人的網上店鋪裝修,又可以算是「物業管理」,因為要每天監控住客戶的網站,有甚麼意外例如中毒、死Server等事,要第一時間衝出來維修。

現時機乎每一間公司也要一個、甚至幾個網站,每個網站最少佔據一個programmer半個月的工作時間,絕對是求過於供的情況。
一個初入門的freelance程式員,只要拍住一些Marketing公司,或只接IT公司的工作,一接到一些較大型的項目,都會忙到沒有時間再接其他工作。

IT好景,年年加薪,老闆仲驚你唔做唔知搵邊個接手,自然吸引到好多年青人想入行。
但係,真係人人都可以入行做IT?

有些人認為,入行寫CODE 要有學歷,例如大學讀CS IT之類。
以我的經驗來看,如果你係想做freelance或者想開公司接JOB的話,其實唔駛。
反而,一套能顯示你個人實力的Portfolio遠比你的證書,乜CERT物CERT重要。
正所謂行家一出手便知有沒有,單看你的coding,就能了解你的level。
當然,我不是說學歷證書不重要,而是次要,即係先看作品,再看證書。
我當年入行時,見工就show我自己的作品,老闆會不斷問你背後的製作過程,來判斷我是否熟手。
IT 呢行日新月異,單純靠大學的書本知識根本不足夠,它只會為你帶一個很基本的concept,但係,如何編程、如何製作網站、如何fine tune,全是手藝。

如果新手入門,沒有Portfolio,怎樣辦?
我建議以下方法,首先你可以以低價或甚至義務幫你朋友做網站,可以增加經驗,同時你朋友應該會容易控制,唔會因為收咗人哋少少錢,就做成世奴隸的情況發生。
如果你連朋友都無,可以試著抄一些網站做練習作品。

入IT公司打工好,還是自立門戶freelance好?
我覺得沒有一個絕對的情況,坦白講,好多IT人都係公司一份人工,放假又做freelance job。
先前都講過,IT界人才十分缺乏,只要你識寫,就自然會有人approach你叫你幫手。
講開又講,如果一個freelancer 沒有project management的技巧,好大機會會爛尾收場。

入行做IT要乜性格?
我覺得首先是你要對新事物有好奇心,因為IT界日日出就嘢,如果只係諗住食老本,一年唔學新嘢就會out哂。
其次係要挨得悶,好多時你要debug就花你成日時間,長期望住個mon,唔係個個人都挨得住。
自學能力是第三個要求,如果你係乜嘢都要問下,自己唔識去Google吓先的,就不可以做IT工作。

自學寫網站,可以找到IT工入行嗎?
答案係:你必須要主要靠自學,才能入行做IT,我指係寫CODE 果批。
大學唔會教你寫CODE寫到可以應付客戶的要求。
客戶的要求次次不同,佢哋見到人地有乜,就要跟住有。
唯有你抱住一個自學的心態,每日去吸收新知識,先可以喺呢份長做長有。

如果我真係零㡳,又無在大學讀過IT,又無做過IT工,咁點入行?
我想再强調一次,大學讀IT,未必可以入行做到Programmer、寫Web寫APP,都要睇你自己性格而定。
坊間其實係有一D IT入行課程,專門俾零㡳的人做入行的第一步,但都係果句,日後的路都係靠自己行,課程只係幫你起步。
所謂萬事起難,與其盲模模上Youtube 睇片學,不如找個老師教你入行仲好。

課程方面我會推薦點止學嘢的「網頁製作證書」課程,呢個課程有持續進修基金,即係CEF資助,資助後學費都係二千幾蚊,上 12 堂,已經學咗製係WEBSITE、網上商店、
仲教你點樣跟住Designer 的稿起返個RWD web 出來!

對想初IT 入行嘅朋友仔來講,都算係唔錯的選擇!

--

--

--

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Peter

Peter

More from Medium

Why you should stop shopping and start adopting.

The Independent Musician

What Are Projective Tests?

Illustrated image of Freud holding an inkblot card

Why Offensive Message Identification is Hard?